Kamermeerderheid wil snel verbinding met Noorden

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er wel een snelle treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland komt. Het CDA, GroenLinks en SP spraken zich daar dinsdag voor uit. PvdA en VVD hielden een slag om de arm en willen eerst onderzoek.
Het kabinet besloot in april af te zien van de aanleg van de Zuiderzeelijn en elke andere variant op een snel spoor naar het Noorden. De kosten zouden niet opwegen tegen de baten.
De opstelling van de Kamer was muziek in de oren voor de circa duizend noordelingen, die dinsdag naar Den Haag waren gekomen om te demonstreren voor de aanleg van de Zuiderzeelijn. Het actiecomité 'Hier trekken we de Lijn' overhandigde een petitie aan de Tweede Kamer.
De Kamer zou dinsdag over de Zuiderzeelijn debatteren, maar maandag werd al bekend gemaakt dat het debat een week wordt uitgesteld. Het Noorden zette aanvankelijk in op een magneetzweefbaan, maar neemt inmiddels ook genoegen met een hogesnelheidslijn, in combinatie met een regionaal Openbaar-Vervoer-systeem.