Groningse juristen: baas moet verkeersboetes betalen

GRONINGEN - Werknemers blijken nooit te hoeven opdraaien voor de verkeersboetes die ze opgelegd krijgen als ze voor de baas onderweg zijn.Dat zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.
Zelfs als werknemers de overtreding begaan met de eigen auto, hebben ze het recht om het boetebedrag, voor bijvoorbeeld te hard rijden, via de baas terug te krijgen. Dat blijkt uit jurisprudentie over dit soort zaken, die de onderzoekers vergeleken hebben.
De juristen stellen hiermee vakbond Abvakabo FNV in het gelijk. Die zei twee weken geleden dat de baas de boetes moet betalen als hun werknemers niet opzettelijk te snel rijden. Bij kleine snelheidsovertredingen is dit volgens de vakbond het geval.
Abvakabo FNV kwam tot de conclusie na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat een chauffeur van postbedrijf TPG. Het gerechtshof stelde dat het postbedrijf in 2003 ten onrechte een boete heeft verhaald op een TPG-chauffeur.
Volgens het hof was er geen sprake van opzet of bewust roekeloos gedrag, omdat de medewerker net boven de maximumsnelheid reed. De man krijgt nu het boetegeld van 56 euro terug.