Dag van de Stilte tegen opkomst van lawaai

GRONINGEN - Na de Nacht van de Nacht komt er in Groningen binnenkort ook een Dag van de Stilte. De Milieufederatie wil hiermee de aandacht vestigen op het feit dat de stilte zelfs in een plattelandsprovincie als Groningen langzaam maar zeker verdwijnt.
"Stilte en rust is een kwaliteit die we in Groningen nog hebben, maar de stilte neemt in snel tempo af", zegt woordvoerder Saskia op het Veld van de Milieufederatie.
Haar organisatie heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen een stilte-onderzoek gehouden in het Reitdiepgebied. "Dat is nog relatief stil, en dat vinden mensen belangrijk." Dit onderzoek wordt komend jaar nog op drie plekken herhaald. Volgend jaar wordt op de Dag van de Stilte dan het stilste plekje van Groningen bekend gemaakt.
Er wordt op verschillende dagen met verschillende windrichtingen gemeten hoeveel geluid er is. Begin 2007 mogen mensen hun stilste plekje voordragen. In maart moet dan de uitslag bekend worden gemaakt. De bedoeling is dat op het meest stille plekje van Groningen een 'stiltebankje' komt.