Muziekstuk uit 19e eeuw gevonden bij restauratie

GRONINGEN - Bij restauratiewerkzaamheden in de Gelkingestraat in de stad is een unieke vondst gedaan. In een pand is een papier aangetroffen met daarop een muziekstuk aangetroffen uit 1810. De compositie zat verstopt in een houten balk.
Het muziekstuk - een marslied voor de grenadiers - is bijna tweehonderd jaar geleden door een schilder in de balk gepropt om scheuren weg te werken. Behalve de compositie zijn ook andere papierproppen aangetroffen. Het blijkt om juridische stukken, verkoopakten en een kasboekje te gaan.
Maar bij die vondsten bleef het niet. In het pand is eveneens een gemetselde bakstenen kelder aangetroffen uit de dertiende eeuw. Dat is uniek, want het is een van de oudste gemetselde muren in de stad. Alleen de Martinikerk is ouder.
Het pand aan de Gelkingestraat is een walhalla voor archeologen. Eerder werden er ook al een zestiende-eeuwse vloer en een dakconstructie uit die tijd gevonden. "De kogelgaten van Bommen Berend zaten er nog in", zegt bouwhistoricus Taco Bel lyrisch.