Windmolens langs N33 gaan binnenkort de hoogte in: ‘Ik vrees het ergste’

De fundering van een windturbine langs de N33
De fundering van een windturbine langs de N33 © Martijn Klungel/RTV Noord
De windmolens van ontwikkelaar Innogy bij windpark N33 gaan tussen nu en het einde van juni de hoogte in. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.
De coronacrisis levert volgens de woordvoerder geen vertraging voor de bouw van de windturbines op. Al een tijdje zijn de funderingen van de windmolens te zien langs de N33 of zoals Johan Mulder van dorpscoöperatie Meeden ze noemt: ‘De puisten in het veld.’

'Men vreest het ergste'

Volgens Mulder zitten de inwoners van het dorp al een tijdje te wachten: ‘Wanneer komen die palen nu naar boven?’ Als de secretaris van de dorpscoöperatie in zijn achtertuin staat, dan ziet hij de funderingen.
‘Die funderingen zijn al zo groot. Men vreest het ergste van wat er nog komen gaat’ en doelt op het uitzicht van het uiteindelijke totale plaatje.
Maar er zijn ook zorgen over het zogenaamde laagfrequent geluid. ‘Er zijn berichten vanuit andere landen dat mensen ziek kunnen worden van het geluid. Niet iedereen wordt ziek, maar wel een bepaald percentage’, volgens Mulder.

Datum onbekend

Verschillende gemeenten, waaronder de gemeente Midden-Groningen gaan onderzoek doen of de windmolens langs de N33 laagfrequent geluid produceren.
Op welke datum de windmolens exact de hoogte in gaan is nog onduidelijk. Ontwikkelaar Innogy kan geen precieze datum aangegeven. 'De molens zullen in het tweede kwartaal van 2020 de hoogte in gaan. We kunnen hier niet specifieker over zijn', is het antwoord.