Ontslagen ambtenaar vecht ontslag aan

GRONINGEN - Een wegens fraude veroordeelde ambtenaar van de gemeente Veendam heeft bij de rechtbank in Groningen zijn ontslag aangevochten. Hij werd twee jaar geleden ontslagen, nadat duidelijk werd dat hij jarenlang in zijn functie als hoofd weg- en waterbouw gemeenschapsgeld voor privé-doeleinden gebruikte.
Het Hof in Leeuwarden veroordeelde hem daarvoor in 2005 tot een werkstraf van 240 uur. De man ontkent de zelfverrijking, maar zegt wel in het belang van de gemeente facturen te hebben vervalst. Volgens hem was dat dit vroeger bij de gemeente een normale zaak.
Het werd door meerdere ambtenaren gedaan om ervoor te zorgen dat gemeentelijke uitgaven waar geen budget meer voor was, uit een ander budget konden worden betaald.
De gemeente Veendam gaf in het verleden ook toe dat dit gebeurde en heeft sinds 2000 de regels aangescherpt. Maar de advocaat van de gemeente vindt dat de ambtenaar zich niet achter deze kwestie kan verschuilen. De fraude voor eigen gewin is iets heel anders dan de creatieve boekhouding om Veendam en haar inwoners te helpen.