Dialect dreigt volledig te verdwijnen

GRONINGEN - Praten in het dialect wordt steeds minder populair. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau ITS in Nijmegen.
Sinds 1995 is het aantal mensen dat dialect praat gedaald tot twintig procent. In het Nedersaksisch, waar ook het Gronings onder valt, blijken de verschillen tussen ouderen en jongeren extreem groot. Nog ruim een kwart van de inwoners van Groningen, Drenthe en Overijssel spreekt in dialect, maar slechts vier procent van deze groep behoort tot de jeugd.
De onderzoekers wijten de teloorgang van het dialect aan de opkomst van nieuwe communicatiemiddelen, zoals internet en de mobiele telefoon. De jeugd maakt bij bijvoorbeeld het sms'en gebruik van een geheel eigen taal. Omdat deze communicatiemiddelen internationaal zijn, is het dialect hier geen optie.
Ondanks de tanende populariteit van het dialect zijn er nog steeds mensen die een cursus Gronings volgen. Ook worden er regelmatig voorleesprojecten en schrijfwedstrijden in het dialect georganiseerd op basisscholen. Volgens bestuurslid Berkhout van het Grunneger Genootschop zal het dialect dan ook niet verdwijnen, maar juist weer populairder worden.