Groningers opgeschrikt door aardbeving

MIDDELSTUM - Inwoners van Groningen zijn dinsdagmorgen even na zeven uur opgeschrikt door de zwaarste aardbeving, die ooit in onze provincie is gemeten.
De beving had een kracht van 3.5 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Middelstum, maar de beving werd gevoeld in vrijwel de hele provincie, van Uithuizermeeden tot Haren. Vlak voor twaalf uur was een flinke naschok, met een kracht van 2.5 op de Schaal van Richter, voelbaar.
De beving is veroorzaakt door gaswinning. Sinds 1986, toen de eerste beving als gevolg van gaswinning in Nederland plaats had, zijn er tien schokken van deze grootte in ons land geweest. In totaal hebben zich in Nederland al tientallen kleinere en grotere schokken voorgedaan. De laatste grote beving in Groningen was in 2003. Toen werd de provincie in een maand tijd getroffen door drie krachtige schokken.
Bij de Noordelijke Aardoliemaatschappij (NAM), die verantwoordelijk is voor de gaswinning, zijn dinsdagmorgen een tiental telefoontjes binnengekomen. De NAM heeft een potje voor schadevergoedingen. Bij mensen, die aantoonbaar schade ondervinden van een beving, komt een onafhankelijk bouwkundig expert langs om de schade op te nemen. Vervolgens keert de NAM eventueel een vergoeding uit.
Een hulpmiddel bij het vaststellen van de schade is de scheurmeter. Na eerdere bevingen in de buurt van Middelstum, zijn bij twintig inwoners van deze plaats dergelijke meters geplaatst. Tot nu toe zijn er slechts enkele gevallen van schade, maar aangezien veel mensen met vakantie zijn, kan dit aantal nog oplopen.