'Opvang overlevenden Schipholbrand niet in orde'

DEN HAAG - De opvang van 24 overlevenden van de Schipholbrand in het asielzoekerscentrum in Ulrum is niet goed verlopen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport over de Schipholbrand dat donderdag is gepresenteerd.
De overlevenden kwamen een maand na de brand in Ulrum aan. De Raad constateert dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geen plan van aanpak had voor de opvang van de vluchtelingen in Ulrum. Er waren onvoldoende mogelijkheden voor psychische hulpverlening. Daarnaast werden er weinig activiteiten georganiseerd voor de vluchtelingen en zaten ze er geïsoleerd.
Het COA wil nog niet reageren, omdat het nog geen kennis heeft kunnen nemen van het rapport.
Inmiddels hebben twintig overlevenden van de ramp onderdak gekregen in het asielzoekerscentrum van Musselkanaal. Daar volgden zij donderdag via de televisie de presentatie van het Onderzoeksrapport. De conclussies zijn harder voor de betrokken autoriteiten dan aanvankelijk werd aangenomen. Ook de overlevenden in Musselkanaal zijn geschrokken van het rapport, maar echt boos zijn ze niet. Ze zijn nog steeds bezig met het verwerken van de traumatische gebeurtenissen in de nacht van 26 op 27 oktober 2005.