Instellingen

Busvervoer in Groningen deel van de dag plat

GRONINGEN - Het busvervoer in onze provincie heeft woensdag een groot deel van de dag stilgelegen. Om zes uur legden de chauffeurs van Arriva het werk neer uit onvrede over het uitblijven van de nieuwe dienstroosters. Tegen half één 's middags gingen ze morrend akkoord met de afspraken, die de directie en de Centrale Ondernemingsraad na koortsachtig overleg hadden gemaakt.

De buschauffeurs zouden eigenlijk om negen uur 's morgens alweer gaan rijden, maar in plaats van de bussen te starten, eisten ze een gesprek met de directie. Die ging vervolgens om tafel met de Ondernemingsraad en een vertegenwoordiger van de vakbond.

Bijna twee uur later bereikten de onderhandelaars een akkoord. De inhoud werd voorgelegd aan de chauffeurs, maar die verwierpen de overeenkomst. Ze wilden eerst de garantie dat Arriva niet het loon van de actievoerders zou inhouden. De OR beloofde naar de rechter te stappen indien dit zou gebeuren, waarna de chauffeurs morrend aan het werk gingen.

De meeste reizigers bleken goed op de hoogte te zijn van de situatie. Niettemin stonden woensdagmorgen op het hoofdstation in Groningen enkele mensen tevergeefs op een bus te wachten. Taxichauffeurs verzamelden zich op de plaats waar normaal de stadsbussen staan, in de hoop een graantje mee te kunnen pikken.