Instellingen

ULV-rapport kritisch over onderhoud en opleiding

GRONINGEN - Het onderhoud aan ultralight vliegtuigjes laat vaak te wensen over. Ook schort er nogal wat aan de opleiding voor piloten van ULV's. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een rapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Aanleiding voor het onderzoek is het grote aantal dodelijke ongelukken met ULV's. Zo waren er in april van dit jaar kort na elkaar twee dodelijke ongelukken met ULV's.

Een 59-jarige instructeur uit Marum vond de dood toen hij met zijn vliegtuigje crashte tegen de hangar van vliegclub Westerwolde in Vledderveen. In het zuiden van Stadskanaal verongelukte een week later een 64-jarige inwoner. Hij sloeg te pletter in een woonwijk van Stadskanaal.

De inspectie adviseert een beter toezicht op vliegvelden en een betere voorlichting aan piloten. Piloten van de ULV's hebben kritiek op het rapport. Zo zou de opleiding niet aansluiten bij de geavanceerde techniek in de toestellen. Maar veel piloten hekelen die conclusie. De eisen aan de huidige generatie piloten zouden inmiddels wel degelijk zijn aangescherpt.