Instellingen

Kipchoge wint opnieuw Vier Mijl

GRONINGEN - Eliud Kipchoge heeft zondagmiddag voor de derde achtereenvolgende keer de Vier Mijl van Groningen gewonnen.

De Keniaan heeft geen parcoursrecord gevestigd, zoals hij vantevoren had aangekondigd. Kipchoge wilde onder de 17 minuten blijven, maar hij deed 17.24,02 minuten over de 6437 meter tussen de Hortus in Haren en de Vismarkt in Groningen. Vorig jaar was zijn tijd 17.09 minuten, maar de weersomstandigheden waren toen beter. Er stond dit jaar een harde wind.

Kipchoge's landgenoot Mike Kipyego werd tweede in 17.31. Ook de derde podiumplaats was voor een Keniaan: Brimin Kipruto. De beste Nederlander was Gert-Jan Liefers met de vijfde plaats. Hij had zijn oog laten vallen op het Nederlands record van Kamiel Maasse, maar dit redde hij net niet. Liefers kwam na 18.17,09 minuten over de streep. Timothy Karanu uit Groningen eindigde als negende. Topatleet Simon Vroemen uit Gieten, die zondag afscheid nam van de topsport, werd ondanks zijn achillespeesblessure 38ste.

Bij de vrouwen won de Keniaanse Hilda Kibet in 20.20 minuten. Kibet was in 2004 ook al de winnares in Groningen. Adriënne Herzog uit Gieten was de beste Nederlandse met de vierde plaats. De snelste Groningse was Lisette van der Vegt; zij behaalde de tiende plaats.