Voorlopig toch geen uitleg over de 'Welkoopaffaire'

De Welkoop brandde in 2017 af en wil herbouwen op de plek waar het toen afbrandde
De Welkoop brandde in 2017 af en wil herbouwen op de plek waar het toen afbrandde © 112Groningen / Marcel Klip
Een opvallende wending in de commissievergadering van de gemeente Midden-Groningen donderdagavond. In de raadszaal zou gesproken worden over de ‘Welkoopaffaire’, maar in een overleg voorafgaand aan de vergadering is voorgesteld om op het laatste moment het onderwerp van de agenda te halen.
Volgens een meerderheid van de gemeenteraad kan er nu niet over gesproken worden, omdat de Welkoop op 4 mei in beroep is gegaan bij de rechter tegen het afwijzen van de herbouwvergunning voor het afgebrande pand in Hoogezand. En zaken die onder de rechter zijn worden normaliter niet in de gemeenteraad besproken.

'Machtsmisbruik'

Onbegrijpelijk vindt Gerard Renkema van D66. 'Ik heb het zien aankomen en daarom heb ik ook gevraagd om niet het juridische conflict te bespreken, maar om alleen te praten over de gang van zaken die heeft geleid tot het juridische conflict', zegt hij.
Ook Nette Kruzenga van Leefbaar Midden-Groningen is het er niet mee eens. Ze zegt dat het haar taak is om inwoners van de gemeente te vertegenwoordigen en schaart ook de winkelketen daaronder. Ze zegt zelfs dat het gemeentebestuur zich schuldig maakt aan machtsmisbruik, maar kreeg geen bijval.

'Niet transparant en consequent'

Maar de meerderheid van de raad vindt dat het niet anders kan. Patricia Nieland van coalitiepartij VVD zegt dat het nou eenmaal een goed gebruik is. Ook Niels Joostens van coalitiepartij ChristenUnie zegt dat het nu niet anders kan. Ook al heeft Joostens kritische vragen aan de wethouder over de gang van zaken.
Domien Andela, directeur van het moederbedrijf van de Welkoop, laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over het besluit: ‘Vanavond bood het de wethouder de gelegenheid zich vrij te pleiten’, zegt hij. De directeur vindt dat de gemeente niet transparant en consequent is geweest.
Het conflict tussen de gemeente en de Welkoop speelt al een paar jaar. De Welkoop wil herbouwen op de plek waar ze in 2017 is afgebrand, maar de gemeente ziet dat niet zitten. Ze wil er woningen neerzetten.

Gemeente weigert opnieuw

Volgens Andela heeft de gemeente twee jaar meegewerkt aan de nieuwbouwplannen, maar kwam op een gegeven moment 'als een donderslag bij heldere hemel' dat de gemeente de nieuwbouwplannen niet op de oude plek ziet zitten.
Een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie oordeelde in maart dit jaar dat de gemeente alsnog toestemming moet geven voor de herbouw van de Welkoop op de oude locatie. Het gemeentebestuur besloot dat advies niet op te volgen en weigerde opnieuw de aanvraag.

Later weer op de agenda

Oppositiepartijen wilden daarom donderdagavond uitleg van wethouder José van Schie (PvdA) over de gang van zaken. Zeker toen vier weken geleden duidelijk werd dat de gemeente ook nog eens een bod had gedaan op de grond waar Welkoop de nieuwbouwplannen heeft.
Er wordt nu uitgezocht wat wel en niet besproken kan worden in de gemeenteraad. Daarna wordt het onderwerp opnieuw op de agenda gezet.