Sara en Ammar zijn eindelijk thuis

DEN HAAG - Sara en Ammar zijn terug in Nederland. De kinderen kwamen vrijdagmiddag even na 14.00 uur aan op Schiphol. Minister Bot van Buitenlandse Zaken ontving de twee en leidde het beduusde duo snel weg van de toegestroomde menigte, zodat zij herenigd konden worden met hun familie.
Bot gaf na de aankomst van de kinderen een persconferentie. Hij sprak van een mooi kerstkado en zei dat de kinderen dolgelukkig zijn om weer terug te zijn.
Sara en Ammar zaten een half jaar in de Nederlandse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. De ambassade was hun toevluchtsoord, nadat zij aan hun vader waren ontsnapt. Die had hen twee jaar geleden ontvoerd naar zijn thuisland.
Een periode van moeizame onderhandelingen volgde. Vorige week leek er schot in de zaak te komen, toen minister Bot de verwachting uitsprak de kinderen nog voor het eind van dit jaar thuis te hebben. En dat bleek geen ijdele hoop; de vader heeft ten langen leste ingestemd met het vertrek van Sara en Ammar.
Het internationale opsporingsbevel tegen de vader is opgeheven, zo verklaarde Bot. Ook zou hij de kinderen in Nederland mogen bezoeken. De man zal overigens wel aangehouden worden, wanneer hij voet op Nederlandse bodem zet, heeft het Openbaar Ministerie gezegd.
De moeder van de kinderen, Janneke Schoonhoven, hoorde vrijdagochtend rond 7 uur, dat haar kroost op weg was naar haar. In eerste instantie maakte ongeloof zich van haar meester: "Ik word straks weer wakker gemaakt en dan is het alleen maar een mooie droom", zei de verbouwereerde moeder.
In Oude Pekela is zeer emotioneel gereageerd op het nieuws. De vlaggen hangen uit in de Scheepvaartstraat, waar het gezin woont. Burgemeester Schollema noemde zichzelf vrijdag bovendien 'de gelukkigste burgemeester van Nederland'.