Het Pronkjewailpad loop je vanaf nu ook in je eigen tuin

Het dorp Niehove, gezien vanaf het echte Pronkjewailpad
Het dorp Niehove, gezien vanaf het echte Pronkjewailpad © Sander Slager/RTV Noord
Het Pronkjewailpad lopen in je eigen achtertuin: het kan. Dankzij een app die je bewegingen registreert en je zo verplaatst over de wandelroute door onze provincie. Virtueel dus.
De app heet Pronkjewailspel en is zaterdagochtend in gebruik genomen. En of je nou loopt, of op een hometrainer zit als je hem gebruikt: dat maakt niet uit.
'Je kan zelfs dansen als je wilt', zegt Peter Velthuis van de Tocht om de Noord, ook verantwoordelijk voor het Pronkjewailpad.
Het Pronkjewailpad loop je vanaf nu ook in je eigen tuin

Staplengte

'Elke beweging wordt omgezet in een staplengte en voor elke etappe hebben we zoveel staplengtes. Je kan het thuis doen op je favoriete plekje, of tijdens het tuinieren. Maar hoe meer je beweegt, hoe meer stappen je zet.'

Stempelpost

Net als bij de echte wandelroute, heb je ook op het virtuele pad stempelposten. Om een virtueel stempel te krijgen en kans te maken op bonuspunten, moet je ook nog een vraag beantwoorden.
Volgens Velthuis is de app een goed alternatief voor mensen die vanwege de coronacrisis niet de deur uit willen of kunnen om te wandelen, maar toch graag willen genieten van het Groninger land.