'Verdubbeling N33 niet in één keer aanbesteden'

'Verdubbeling N33 niet in één keer aanbesteden'
GRONINGEN - Rijkswaterstaat moet de verdubbeling van de N33 niet in één keer aanbesteden. Dat zegt weg- en waterbouwdeskundige Piet Muijzert uit Oude Pekela. Muijzert maakt deel uit van de adviesgroep N33.
De N33 wordt tussen Assen en Zuidbroek uitgebreid tot een autoweg met dubbele rijstroken, en mogelijk zelfs tot een autosnelweg. De verdubbeling gaat zo'n 150 miljoen euro kosten.
Muijzert verwacht dat Rijkswaterstaat het project, van ontwerp tot aanleg, straks in zijn geheel gaat aanbesteden; 'design and construct' heet dat in vaktermen. Maar alleen de grote landelijke grote aannemers kunnen een dergelijk project financieel behappen.
Volgens Muijzert is het veel beter alles op te knippen in kleinere projecten, zodat kleinere bedrijven in het Noorden een kans krijgen. Bovendien is dat goedkoper, omdat meerdere bedrijven dan kunnen inschrijven op het project. Dat levert concurrentie op en dat houdt de prijs weer scherp.
Rijkswaterstaat geeft toe dat het grote projecten het liefst in één keer aanbesteedt, maar dat een definitieve beslissing over de N33 nog niet is genomen.