'Nieuwe kolencentrales zijn noodzakelijk kwaad'

'Nieuwe kolencentrales zijn noodzakelijk kwaad'
EEMSHAVEN - De nieuwe kolencentrales in de Eemshaven zijn een noodzakelijke kwaad en behoren slechts een tijdelijke rol te vervullen. Dat zei minister Cramer van Milieu maandag in de Eemshaven tijdens een werkbezoek.
In de Eemshaven komen twee kolencentrales, één van Nuon en één van het Duitse RWE. Tegen de komst van de centrales is al veel verzet geweest en ook Cramer zelf ziet liever geen kolencentrales.
Volgens de minister is er echter vooralsnog geen ander scenario denkbaar om Nederland de komende decennia van energie te voorzien. Daarom heeft het Rijk extra geld gereserveerd voor de ontwikkeling van nieuwe technieken, zodat de uitstoot zoveel mogelijk wordt beperkt: 'Ik accepteer alleen kolen, als er ook grootschalig geïnvesteerd wordt in nieuwe technieken', zo zei de minister maandag.
Cramer kwam naar de Eemshaven om een handje te helpen bij de aanleg van een ecostrook. Deze moet een nieuw thuis bieden aan de zeldzame groenknolorchis en waterspitsmuis. De orchidee en de muis moeten wijken voor de kolencentrales.