Diepenring moet 'Groningse grachtengordel' worden

GRONINGEN - De diepenring rond de binnenstad van Groningen moet een eenbaansweg voor automobilisten worden. De rest zou als gebied voor voetgangers en fietsers moeten dienen. Dat is althans de wens van verkeerswethouder Karin Dekker.
De huidige situatie, zo vindt Dekker, doet afbreuk aan de historische gevels en mooie grachten. Er rijden immers alleen auto's en niemand let daarom op al het moois dat de stad daar te bieden heeft. Dekker wil dan ook dat de diepenring de allure krijgt van Groningse grachtengordel en wil daarvoor meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
Bang voor grote verkeersdilemma's is Dekker niet. Mensen die de stad in willen maken tenslotte gebruik van de ring om Groningen en parkeren is ook geen probleem, omdat de parkeergarage onder het Damsterdiep er komt te liggen.
De VVD in de gemeenteraad deelt het optimisme niet en vindt Dekker's plan ondoordacht. De liberalen zijn ervan overtuigd dat het plan juist files in de hand werkt. Ook veel automobilisten reageren sceptisch.
De plannen staan in de gemeentebegroting voor 2008. De stad heeft 50 miljoen euro te besteden.