Lagere straffen in hoger beroep moord Musselkanaal

Lagere straffen in hoger beroep moord Musselkanaal
LEEUWARDEN - Sebastian O. uit Musselkanaal en David F. uit Ter Apel zijn in hoger beroep veroordeeld tot respectievelijk 15 en 12 jaar gevangenisstraf. Tegen de twee Poolse mannen waren straffen van 20 en 18 jaar cel geëist.
De straf voor David F., die als het brein achter de moord wordt beschouwd, valt zes jaar lager uit dan de eis. Het hof oordeelde dat in soortgelijke zaken 15 jaar cel werd opgelegd. Omdat F. echter verminderd toerekeningsvatbaar is, kwam het hof uiteindelijk tot 12 jaar. De advocaat van F. had graag gezien dat het minderjarigenrecht was toegepast. Zo ver wilde het gerechtshof echter niet gaan, vanwege de ernst van het delict.
De straffen die het Gerechtshof in Leeuwarden vrijdag oplegde zijn ook lager dan de straffen van de rechtbank in Groningen. Die veroordeelde Sebastian O. tot 20 jaar cel en David F. tot 15 jaar cel.
De 16-jarige Patricia G. uit Musselkanaal, die op de uitkijk stond, is nu veroordeeld tot 204 dagen cel en jeugd-tbs. Zij hoorde twee weken geleden 11 maanden cel en jeugd-tbs eisen.
De 73-jarige Posankski en zijn 71-jarige echtgenote uit Lathen werden in juli 2006 met bermpalen doodgeslagen, toen ze zaten te vissen bij het A.G. Wildervanckkanaal. De drie daders hadden het voorzien op de auto van de slachtoffers die ze wilden verkopen.