Drie gebouwen in Stad krijgen status rijksmonument

GRONINGEN - Openluchtzwembad De Papiermolen, de Wielewaalflat en het Dudok-tankstation in de stad Groningen worden rijksmonument. Dat maakte minister Plasterk van Cultuur maandag bekend in Amersfoort.
Plasterk presenteerde een lijst met honderd monumenten uit de wederopbouwperiode 1940 - 1959. Het betreft gebouwen en kunstwerken met een bijzondere architectonische of nationale herinneringswaarde.
Het Dudok-tankstation aan de Turfsingel is één van de geselecteerde panden. Het bijzondere gebouwtje was al gemeentelijk monument. Het is het nog enige resterende Dudok-station in Nederland van de 112 pompstations die Dudok voor Esso ontwierp.
Ook het zwembad is een architectonisch hoogstandje. Het bad werd in de vijftiger jaren als zeer modern beschouwd. Jacobus Koolhaas ontwierp het zwembad. De Papiermolen is gebouwd tussen 1953 en 1955.
De Wielewaal-flat werd ooit gebouwd in opdracht van het Philips Pensioenfonds. Het opvallende aan dit pand is dat verschillende functies, zoals kantoren, winkels en woningen, in één vorm zijn gegoten.
De gemeente is vooral blij met de status. Voordeel is bovendien dat er voor het onderhoud een beroep kan worden gedaan op de fiscus. Dat geldt niet voor gemeentelijke monumenten.