Tehuizen voldoen niet aan brandveiligheidseisen

Tehuizen voldoen niet aan brandveiligheidseisen
GRONINGEN - Slechts één op de 20 tehuizen in de provincie voldoen aan alle brandveiligheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Regionale brandweer Groningen dat in opdracht van korpsbeheerder Jacques Wallage werd uitgevoerd.
De brandweer controleerde 20 tehuizen waar mensen niet vrijwillig verblijven, zoals politiecellen en gesloten afdelingen van verpleeghuizen en psychiatrische instellingen. Slechts één van hen had zijn zaakjes geheel op orde. Daar waar nodig hebben gemeentebesturen en de Regiopolitie inmiddels maatregelen genomen.
Het politiekorps moet fors investeren in technische maatregelen zoals brandmelders en noodverlichting. Bovendien moet het personeel beter getraind worden, want dat is nu onvoldoende gericht op het redden van de mensen in de cellen zitten. De brandweer pleit er bovendien voor om periodiek controles te houden. Ook wil het nog onderzoek doen bij de tehuizen waar het nu niet is langsgeweest.
De meting is een vervolg op onderzoek naar brandveiligheid bij justitiële inrichtingen, dat werd uitgevoerd naar aanleiding de Schipholbrand.