Storm levert weinig problemen op

GRONINGEN - De noordwesterstorm van donderdagnacht en vrijdagochtend heeft voor weinig problemen gezorgd in het Noorden. De dijkbewaking werd in de loop van de middag opgeheven. Ook de coupures bij Delfzijl zijn weer open.
Bij Delfzijl kwam het water tot 4.21 boven NAP. In de haven van Lauwersoog bleef het waterpeil net onder de 4 meter. Gevolg was wel dat het water ook aan de kant van de visafslag over de kades sloeg.
Ook bij restaurant het Pierenend in Lauwersoog sloeg het water flink over de dijk. In november 2006 kreeg het Pierenend bij een noordwesterstorm de volle laag. Het water steeg toen tot bijna 5 meter boven NAP. Het hele interieur van het restaurant ging verloren. Het restaurant was ditmaal op alles voorbereid. De zaak was goed beveiligd met zandzakken. De schade valt daarom mee. De eigenaar denkt dat hij het hele weekend gesloten blijft. Bij de buren stond het water tot een halve meter hoog in de winkel van CIV Lauwersoog. De zaak zal zaterdag alweer open kunnen. Ook enkele andere zaken in Lauwersoog en Delfzijl kwam het water binnen.

Op Schiermonnikoog werd door de storm veel duin weggeslagen en de veerdam en het jachthavengebouw raakten door het water onbereikbaar. De veerboten voeren tijdelijk op een aangepast dienstrooster.