Onrust in binnenstad bij staking Augustinuscollege

GRONINGEN - Een staking van leerlingen van het Augustinuscollege in Groningen is donderdag uit de hand gelopen. Op de Grote Markt in de stad werd een groot vuur ontstoken, waar zich honderden jongeren omheen verzamelden. Er zijn tien arrestaties verricht.
Het begon als een actie tegen de uitbreiding van het aantal lesuren op het Augustinuscollege in de stad. De scholieren trokken daarna naar de Grote Markt, waar ook leerlingen van andere scholen zich bij de demonstratie aansloten.
De demonstranten gooiden spuitbussen op het vuur die ontploften. Rond 14.00 uur vond de politie het welletjes en stuurde de jongeren van het plein. De brandweer bluste vervolgens het vuur. Kort daarna ontstond een tweede brand, even verderop op het plein, maar die had de brandweer ook snel onder controle.
De actie verplaatste zich vervolgens naar de Vismarkt, waar ook vuurtjes werden gestookt, en tenslotte naar de Rademarkt.
Het Augustinuscollege heeft de schoolweek onlangs met 10 uur verlengd en de excursies naar de vakantieperiodes verschoven. De school zegt de beslissing van het kabinet te volgen om het wettelijk verplichte aantal lesuren van 1040 vol te maken. Veel scholen halen die norm niet door ziekte van docenten, vergaderingen of excursies.
Het Augustinus ziet dat ook andere scholen problemen hebben met de strenge norm en wil de onvrede van de scholieren bij staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs aankaarten.