Zeehondencrèche kiest voor Delfzijl

PIETERBUREN - De directie van de Zeehondencrèche Lenie 't Hart heeft definitief gekozen voor Delfzijl als toekomstige vestigingsplaats. In 2009 of 2010 moet vlak achter de zeedijk bij Delfzijl een nieuwe zeehondencrèche verrijzen.
De directie van de crèche heeft dinsdagmiddag bij het Waddenfonds in Leeuwarden een subsidieaanvraag voor de nieuwbouw ingediend. In die aanvraag, voor een subsidie van ruim 2 miljoen euro, staat Delfzijl als de toekomstige vestigingsplaats genoemd. De gemeente Delfzijl heeft verheugd gereageerd.
De zeehondenopvang gaat daarmee in op financiële aanbiedingen van de gemeente Delfzijl en het plaatselijke bedrijfsleven. 't Hart was ontevreden over de steun van de gemeente De Marne en het dorp Pieterburen. Harlingen was ook kandidaat-vestigingsplaats, maar viel af omdat het geen garanties kon geven voor een deel van de investering. Het gaat om 2,5 miljoen euro op een begroting van 13 miljoen.
Gemeente De Marne, waar de zeehondencrèche sinds de oprichting in 1978 is gevestigd, legt zich nog niet neer bij het vertrek van de crèche. Er staat nog een gesprek gepland tussen beide partijen. De subsidie-aanvraag van het Waddenfonds kent bovendien een clausule waarin een wijziging van de nu genomen keuze nog mogelijk is.