Mogelijk geen treinen door conflict Arriva en ProRail

HEERENVEEN - Volgende week rijden er mogelijk geen treinen in Groningen en Friesland. Reden is een conflict tussen vervoerbedrijf Arriva en spoorbeheerder ProRail.
Arriva vindt dat er met ProRail geen harde afspraken gemaakt kunnen worden over verbeteringen aan het spoor. Zo wil de vervoerder, vanwege de explosieve groei van het aantal reizigers, extra treinen inzetten op drukke trajecten. Ook het verhogen van perrons staat nog op het wensenlijstje.
Daar heeft de vervoersorganisatie wel de goedkeuring van Prorail voor nodig en dat laat wel erg lang op zich wachten, vindt Arriva. Om de druk op te voeren, wil de vervoerder dat er deadlines worden opgenomen in het contract. ProRail zou daar echter niets in zien.
De directie van Arriva weigert daarom een contract te ondertekenen met de spoorbeheerder. Zonder de overeenkomst mag Arriva echter geen treinen laten rijden, waardoor het vanaf zondag wel eens rustig kan worden op het spoor.
De provincie Groningen vindt dat echter onaanvaardbaar, omdat dan de reiziger de dupe wordt van het gekissebis. Arriva riskeert dan ook een flinke boete. Desondanks is er ook begrip. Dat ProRail meer dan eens achter de broek gezeten moet worden, is namelijk ook de provincie niet vreemd.
Volgens een woordvoerder van ProRail zet de spoorbeheerder alles op alles om het conflict op te lossen. Beide partijen sluiten niet uit dat minister Camiel Eurlings van Verkeer een bemiddelende rol moet gaan spelen.