De Aletta Jacobshal is twee keer zo groot geworden

De grootste tentamen- en collegefaciliteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op de Zernike Campus, de Aletta Jacobshal, is nog eens twee keer zo groot geworden.

De verdubbelde hal werd vorige week opgeleverd door BAM Bouw en Techniek. Sinds die oplevering vindt de verdere inrichting plaats, zodat de nieuwbouw bij aanvang van komend academisch jaar beschikbaar is.

Twee nieuwe collegezalen

In de nieuwe vleugel bevinden zich twee nieuwe collegezalen (met 200 en 450 zitplaatsen), een examenruimte (met 590 digitale tentamenplaatsen), een extra foyer en studiefaciliteiten. Het totale gebouw is tevens duurzamer geworden dankzij een geothermisch energiesysteem en ruim 500 zonnepanelen.

Ook is het binnenklimaat verbeterd door een klimaatbeheersingssysteem. Tot slot is de fietsenstalling vergroot.

Nieuwe collegejaar

'We zijn trots en blij dat we deze indrukwekkende uitbreiding in anderhalf jaar hebben kunnen realiseren volgens planning', aldus Hans Biemans, lid van het College van Bestuur. 'Uiteraard hopen we dat we de prachtige nieuwe faciliteiten in het komende collegejaar in gebruik kunnen nemen, volgens de dan geldende richtlijnen.'

De nieuwbouw, een ontwerp van architectenbureau Onix NL uit Groningen, is aan de zuidoostzijde tegen de bestaande tentamenhal aangebouwd, deels in de vijver. Het betekent met 5.400 vierkante meter extra vloeroppervlak een verdubbeling van het bestaande gebouw.

Deel gedempt

De vijver is voor het bouwproject voor een groter deel gedempt om tijdelijk als bouwplaats te dienen. De vijver zal echter ook weer worden uitgegraven.

De nieuwe vleugel bevat straks de hoofdingang, waardoor de oude entree als uitgang zal worden gebruikt. De komende periode kleedt de RUG de nieuwe ruimtes aan met toetstafels, stoelen en geschikte studieplekken voor het studielandschap.

Lees ook:
- Zernike voor honderden miljoenen op de schop

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid zonnepanelen onderwijs RUG studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws