Delfzijl koopt Delfzicht Ziekenhuis voor bouw nieuwe woonwijk

Het leegstaande Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl gaat tegen de vlakte. De gemeente heeft een akkoord bereikt met de eigenaar over de overname van het pand. Op de locatie van het voormalige ziekenhuis komen 160 woningen.

Met de overname is 1,2 miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad en het provinciebestuur moeten nog goedkeuring geven.

Vernielingen

Nadat het ziekenhuis twee jaar geleden verhuisde naar Scheemda, is het pand regelmatig doelwit geworden van vernielingen. Vastgoedbedrijf Breadstone uit Baarn had plannen om er buitenlandse werknemers in te huisvesten. Doordat de bouw van grote projecten door stikstofproblematiek grotendeels stilligt, ging dat niet door.

'We moeten zorgen dat deze puist zo snel mogelijk verdwijnt uit het straatbeeld van Delfzijl', zegt burgemeester Gerard Beukema. 'We kunnen ons in het centrum van Delfzijl niet zo'n verpauperd gebouw permitteren.'

Versterking

Delfzijl wil het terrein van zes hectare gebruiken voor de bouw van 160 woningen. In Delfzijl Noord moeten minstens vijfhonderd woningen worden gesloopt vanwege de versterking. Ook in andere delen van de havenstad moeten naar verwachting huizen tegen de vlakte, omdat ze niet bestand zijn tegen aardbevingen.

Tijdens een nieuwbouwbeurs eind vorig jaar is de locatie aangemerkt als mogelijke locatie voor nieuwe woningen. Volgens de gemeente zijn daar veel positieve reacties op gekomen. Het ligt tussen de bestaande woonwijken Delfzijl West en Tuikwerderrak. 'De locatie Delfzicht voldoet aan de behoefte aan een nieuwe, grotere woningbouwlocatie in Delfzijl', stelt de gemeente.

Opknappen?

Enkele maanden geleden was er nog een petitie van de SP in Appingedam om het vijftig jaar oude ziekenhuis weer op te knappen om coronapatiënten op te vangen. Eigenaar Breadstone liet toen al weten dat dit flink in de papieren zou lopen, aangezien het pand helemaal gestript is.

Het ziekenhuis is helemaal gestript (Foto: Martin Drent/RTV Noord)

De raad neemt naar verwachting eind deze maand een beslissing over de aankoop. Daarna neemt gedeputeerde Staten een besluit. Als beiden groen licht geven, wil de gemeente op korte termijn beginnen met de sloop.

De bouw van de nieuwe woningen zal in 2022 beginnen. Eén jaar later worden de eerste huizen opgeleverd.

Lees ook:
- Oude ziekenhuizen blijven ondanks hoge nood dicht: 'Het is een schroothoop'
- Sloop dreigt voor leegstaand Delfzicht Ziekenhuis

Meer over dit onderwerp:
versterking dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws