Raadslid dreigt met aangifte vanwege 'Welkoopaffaire'

De Welkoop wil herbouwen op de plek waar ze in 2017 is afgebrand
De Welkoop wil herbouwen op de plek waar ze in 2017 is afgebrand © Marcel Klip/112groningen
Raadslid Nette Kruzenga van eenmansfractie Leefbaar Midden Groningen wil voor woensdagmiddag 17.00 uur uitleg over de gang van zaken rondom de aankoop van de voormalige grond van de Welkoop. Als ze die uitleg niet krijgt, dan gaat ze aangifte doen.
Verantwoordelijk wethouder José van Schie (PvdA) van de gemeente Midden-Groningen lijkt niet onder de indruk van het dreigement.
Begin april werd duidelijk dat de gemeente het terrein, waarop de afgebrande Welkoop stond, wil kopen. En dat terwijl de gemeente al enkele jaren in conflict ligt met de winkelketen over het stuk grond.
Welkoop wil herbouwen op de plek waar het in 2017 is afgebrand, maar de gemeente wil er geen toestemming voor geven. Zelfs nadat een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie adviseerde omdat dat toch te doen.

Uitleg uitgesteld

Afgelopen donderdag zou de uitleg van het college over de gang van zaken volgen, maar dat onderwerp werd van de agenda gehaald. De Welkoop bleek drie dagen daarvoor beroep te hebben aangetekend bij de rechter en de raad heeft de afspraak om niet over zaken te spreken die onder de rechter zijn.

Te weinig geboden

Volgens Kruzenga kan er wel gesproken worden over waarom de gemeente Midden-Groningen de voormalige grond van de Welkoop wil kopen, omdat je dat los kan zien van de rechtszaak.
Ze vindt dat de gemeente onjuist handelt door de nieuwbouwplannen van de Welkoop te blokkeren en zegt dat de gemeente op die manier minder geld kan bieden aan de grondeigenaren waarvan Welkoop de grond huurde.
'De eigenaar van de grond wordt onder druk gezet', zegt Kruzenga. Ze wil daarom voor woensdagmiddag 17:00 uur duidelijkheid hebben over de situatie anders gaat ze dus aangifte doen tegen wethouder José van Schie.

Wethouder wil graag uitleg geven

Maar wethouder José van Schie zegt graag uitleg te willen geven: 'Wij willen als college van B&W graag verantwoording afleggen over de gang van zaken', zegt ze. 'Dat geldt voor mij en alle betrokken collega's'.
Maar volgens de wethouder kan het nu op dit moment niet, omdat de zaak onder de rechter is. Er moet uitgezocht worden waar juridisch wel en niet over gesproken kan worden. 'Wat mij betreft hoeft dat niet te lang te duren', zegt de wethouder.
We laten ons niet onder druk zetten door mevrouw Kruzenga
José van Schie - Wethouder
Op de vragen van Kruzenga gaat ze zeker reageren, 'maar wel binnen de spelregels die de gemeenteraad daarvoor heeft opgesteld', zegt de wethouder. 'We laten ons niet onder druk zetten door mevrouw Kruzenga.'
Wanneer het onderwerp weer op de agenda van de gemeenteraad komt is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt bekeken of het vóór de start van de rechtszaak kan worden behandeld.