Dode bij ontploffing in flat Groningse wijk Beijum (update)

De explosie bij een woning in Beijum
De explosie bij een woning in Beijum © ProNews
Bij een explosie in een flatwoning aan de Nijensteinheerd in de Groningse wijk Beijum is dinsdagmiddag een persoon om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw die in de flat woonde, meldt de politie.
Het huis vloog na de explosie in brand. Volgens de brandweer gaat het om een gasexplosie.
Op de beelden hieronder zie je hoe de brandweer een raam intikt, waarna de ontploffing plaatsvindt.
De brandweer tikt een raam en dan volgt de ontploffing

Bedreigend

De ontploffing vond plaats in een woning op de begane grond van de flat. Andere flatbewoners staan op hun sokken op straat te kijken. 'Iedereen moest aan de kant toen de brandweer kwam. Die gooide een raampje in en toen waren er vlammen van hier tot Tokyo', vertelt een buurvrouw.
'Met alles wat hier de afgelopen weken is gebeurd, wilden we snel weten wat er aan de hand was. Vandaar dat we niet de tijd hebben genomen om onze schoenen aan te trekken. Dit is echt bedreigend; we willen hier heel graag weg.'

Bewuste keuze

De brandweer wil benadrukken dat het intikken van het raam een weloverwogen besluit geweest is. 'Wij slaan het raam in om voor een veilige situatie te zorgen, daardoor wordt de woning geventileerd en kan het gas weg. De ramen moeten dus in dit geval kapot, om gasophoping en een grotere explosie te voorkomen', zegt een woordvoerder.
Deze getuige zag de explosie:
Deze getuige zag de explosie in Beijum

Veilig verklaard

Het pand is inmiddels veilig verklaard, meldt de brandweer na controle van bouwkundig experts. De meeste bewoners kunnen weer naar huis. Voor de bewoners van de bovenliggende woningen wordt tijdelijk onderdak elders geregeld.

Wibenaheerd

Twee weken geleden vond er vlak bij de flat, in de Wibenaheerd, ook een ontploffing plaats in een appartement. Beide bewoners van die woning raakten lichtgewond. De dagen daarna hield de politie in samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een onderzoek in de flat.
Op twee verschillende dagen werd een explosieve stof gevonden. Beide bewoners van het appartement zijn aangehouden. Later is nog een derde verdachte opgepakt. De explosie van vandaag lijkt niets te maken te hebben met deze zaak.

Oproep

De hulpverlenende diensten roepen iedereen op niet naar de Nijensteinheerd te komen en hulpverleners de ruimte te geven.
Na de explosie is brand uitgebroken
Na de explosie is brand uitgebroken © ProNews
Dit bericht is bijgewerkt nadat bekend werd dat de bewoonster van de flat is overleden.