Lopend Vuur: De e-sigaret moet uit de handel

Een vrouw rookt een e-sigaret
Een vrouw rookt een e-sigaret © ANP
Het leek een goed alternatief voor de sigaret, maar de e-sigaret blijkt ook schadelijk te zijn. Het Trimbos-instituut deed er onderzoek naar.
Daaruit blijkt dat het gebruik van e-sigaretten schadelijker is dan werd aangenomen. Wel zijn ze minder schadelijk dan normale sigaretten.
Volgens de onderzoekers gebruiken velen de sigaret en de e-sigaret samen. Er zijn aanwijzingen dat de combinatie van roken en dampen schadelijker is dan één van de twee. En volgens de onderzoekers zijn er ook aanwijzingen dat de e-sigaret voor jongeren de opstap naar gewone sigaretten kan vormen. Stappen rokers volledig over op de e-sigaret, dan levert dat wel gezondheidswinst op.
Wat de effecten van de e-sigaret op de lange termijn zijn, is nog niet duidelijk. Daar moet langer onderzoek naar gedaan worden.
Volgens de onderzoekers moet de overheid het roken van e-sigaretten afraden. Staatssecretaris Blokhuis schrijft in een Kamerbrief dat hij gaat kijken of de overheid meer moet doen om het gebruik te ontmoedigen. Of moet het voor jou een stapje verder gaan?
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat ons telefonisch weten wat je vindt via 050-3188288.

FC Groningen

'Nu moet de gemeente FC Groningen helpen' was dinsdag ons Lopend Vuur. Van de 8.853 stemmers was 56 procent het daarmee oneens, 44 procent eens.