Calon stapt op als voorzitter van LTO Nederland

Vertrekkend LTO-voorzitter Marc Calon
Vertrekkend LTO-voorzitter Marc Calon © ANP
De voorzitter van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland, Marc Calon, legt zijn werkzaamheden per direct neer.
Hij constateert dat er bij delen van de achterban onvoldoende draagvlak is voor zijn voorzitterschap. Eind dit jaar stapt de oud-gedeputeerde van de provincie Groningen definitief op na het verlopen van zijn termijn.
Ik neem afscheid met pijn in het hart
Marc Calon
'Ik neem afscheid met pijn in het hart. Ik heb me de afgelopen 3,5 jaar vol passie ingezet voor de belangen van boeren en tuinders. Helaas moet ik constateren dat er bij een deel van de achterban onvoldoende draagvlak is. Een voorzitter kan alleen effectief werken met volledig draagvlak van alle leden. Daar verbind ik mijn conclusies aan. Ik ga geen nieuwe termijn aan en maak tevens per direct ruimte voor mijn opvolger', aldus Calon.

Meningsverschillen

LTO stapte deze maand uit het samenwerkingsverband Landbouw Collectief, dat met het kabinet overleg voert over het stikstofdossier. Tussen LTO en andere aangesloten organisaties waren grote meningsverschillen over de belangenbehartiging voor boeren.

Harde toon

Binnen het Landbouw Collectief botste LTO vaak over de harde toon die andere boerenorganisaties kozen in het stikstofdebat. Waar LTO eerder voor compromissen gaat, wilden andere groeperingen juist de confrontatie aangaan met de politiek.
Andere bestuursleden van LTO nemen voorlopig de taken van Calon over. De organisatie is begonnen aan de zoektocht naar een nieuwe voorzitter.