Negen scholen Stad doen 'wisseltruc' om ruimtegebrek te voorkomen

Het Maartenscollege in Haren
Het Maartenscollege in Haren © RTV Noord/Robert Pastoor
Negen basis- en middelbare scholen in het zuidelijke deel van de stad Groningen en Haren gaan voor een deel naar elkaars locaties verhuizen. Gemeente en schoolbesturen hebben naar een oplossing gezocht voor wachtlijsten en ruimtegebrek.
Het Montessori Lyceum, dat nu nog een gebouw deelt met de Haydnschool, vertrekt van die locatie. De International School Groningen (ISG) in Haren verhuist naar het gebouw waar nu het Maartenscollege nog zit.

'Uniek'

Behalve verhuizingen wordt er bij het Montessori Lyceum ook bijgebouwd.
'Ik ben blij dat we samen met de besturen tot een mooi resultaat zijn gekomen. Deze herhuisvestingsoperatie is uniek in Groningen, het is dan ook een complexe puzzel', zegt wethouder Carine Bloemhoff (PvdA).

Naar school fietsen

Bij de verhuizingen is gedacht aan de afstand die leerlingen moeten afleggen om naar school te komen, zegt de gemeente.
'Je wilt niet dat basisschoolleerlingen langere afstanden moeten afleggen om naar school te komen. Dat is ook het uitgangspunt geweest in de gesprekken met de scholen', zegt een woordvoerder.

Gemeenteraad beslist nog

De plannen zijn nog niet definitief: de gemeenteraad beslist volgend jaar over de plannen. Tot die tijd worden de plannen verder uitgewerkt en kunnen omwonenden en andere belanghebbenden hun licht op de plannen laten schijnen.
Een volledig overzicht van de verhuisplannen is te vinden op de website van de gemeente Groningen.