Politiek wil graag oplossing voor colourful Het Hogeland

Bankbiljetten.
Bankbiljetten. © RTV Noord
Partijen in de gemeenteraad van Het Hogeland willen graag dat er een oplossing komt voor colourful Het Hogeland.
De gemeente geeft geen geld meer voor de activiteiten van de organisatie in de gemeente Het Hogeland die asielzoekers met en zonder status helpt met inburgeren in onze samenleving. Dit jaar vroeg ze om een structurele subsidie van 17.500 euro.
Wethouder Mariette de Visser ziet vooralsnog geen mogelijkheid om colourful Het Hogeland een subsidie van 17500 euro te geven. Colourful Het Hogeland is hier niet blij mee en trok aan de bel. Het vreest voor haar voortbestaan. Een petitie is bijna 700 keer keer ondertekend.

Kijken wat wel kan

CDA, ChristenUnie, SP, GroenLinks en de PvdA vragen de wethouder om alsnog te kijken naar mogelijkheden. De partijen vinden Colourful een toevoeging voor de gemeente.
‘Colourful Hogeland doet meer dan alleen de integratie van statushouders bevorderen, namelijk in brede zin het verbinden van onze inwoners met onze nieuwe inwoners. Daarmee verbeteren ze het brede welzijn van Het Hogeland’, aldus ChristenUnie fractievoorzitter Bernd de Jong.
De partijen dienden een motie in om de subsidie toch toe te kennen en roept het college op om met Colourful Hogeland in gesprek te gaan, om tot een structurele oplossing te komen voor de toekomst.

Geen geld

Het college heeft ook veel waardering voor het werk van Colourful. Wethouder Mariette de Visser laat weten dat er al gezocht is naar een oplossing, maar dat er geen geld beschikbaar is. Ook omdat de gemeente in financieel zwaar weer verkeert. Ook is er minder geld vanuit het Rijk beschikbaar voor de integratie van vluchtelingen.
De Visser benadrukt dat als er toch geld beschikbaar gemaakt moet worden dit ten koste gaat van andere verenigingen of stichtingen. Bij de behandeling van de voorjaarsnota in juni komt dit ter sprake. Dan moet ook duidelijk worden hoe de gemeente er financieel voorstaat. ‘Er moeten pijnlijke keuzes gemaakt worden’, zegt De Visser.
Na deze toelichting van de wethouder besloten de partijen de motie tot die tijd aan te houden.

Hoop

‘We zijn blij dat de politiek zich om ons bekommert en ze hadden mooie lovende woorden over ons. Dat is een stukje waardering voor het werk wat we doen’, zegt Rinze Kramer van Colourful Het Hogeland. Hij heeft nog goede hoop dat er alsnog geld gevonden wordt.
‘Tuurlijk heb je kans dat dit ten koste gaat van anderen. Je kan niet zomaar even geld erbij laten drukken zoals Trump dat doet. Het moet ook niet zo zijn dat een andere partij niks krijgt. Misschien dat de pijn wel een beetje verdeeld kan worden’, aldus Kramer.