Stadjer fraudeert voor 20.000 euro met uitkering

De man maakte onder meer gebruik van PayPal
De man maakte onder meer gebruik van PayPal © EPA
Voor het niet opgeven van 20.000 euro aan de sociale dienst, heeft een 42-jarige Stadjer een werkstraf van 180 uur tegen zich horen eisen. De officier van justitie vindt bewezen dat de man fraude pleegde in de periode van april 2016 tot november 2017.
De man handelde voor vrienden, zei hij tegen de rechter. Hij bestelde links en rechts voor hen of regelde reisjes. Het geld werd via het online betalingssysteem PayPal gestort, waar hij een rekening heeft. De man wist niet dat hij dit geld moest opgeven, want hij verdiende er naar eigen zeggen niets aan.

Eerder in de fout

De Stadjer is eerder opgepakt voor uitkeringsfraude. Toen handelde hij in cocaïne en gaf hij de winst niet op. 'Ja, dat was fout, maar heel wat anders dan wat nu speelt', zei de man op zitting. Van die eerdere fout en ook andere delicten destijds, had hij nog twee derde van de straf uitstaan. Dat komt neer op ruim twee jaar.

Restant

Nu hij volgens het Openbaar Ministerie opnieuw in de fout is gegaan, dreigde ook het uitzitten van dat restant. De officier vroeg de rechtbank de man dat deel niet alsnog op te leggen. Volgens het reclasseringsrapport heeft de Stadjer afscheid genomen van zijn criminele leven. Het zou jammer zijn als dit patroon wordt doorbroken, zei de officier.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.