Sociaal Planbureau: Corona raakt 9 procent van de Groningers in het werk

Voor sommige Groningers komt de bodem van de spaarpot in zicht door de coronacrisis
Voor sommige Groningers komt de bodem van de spaarpot in zicht door de coronacrisis © ANP
Bijna één op de tien Groningers is qua werk in de problemen gekomen door het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen (SPG) onder vierduizend inwoners van onze provincie.
Volgens het SPG raakte negen procent van de Groningers hun baan of opdrachten helemaal of deels kwijt. Vooral de zzp'ers zijn getroffen, zegt het planbureau. De meeste Groningers kunnen hun vaste lasten nog wel betalen, maar moeten flink hun broekriem aanhalen.

Grote impact op sociale contacten

Voor zestig procent van de ondervraagde Groningers veranderde in hun werk niets tot nauwelijks iets. Op het gebied van sociale contacten hebben de coronamaatregelen wel grote impact. Eén op de vijf ondervraagden zegt zich vaker eenzaam en somber te voelen. Bij meer dan de helft van de geïnterviewde mensen ligt het sociale leven in hun buurt stil.

Onderwijsachterstand opgelopen

Op het gebied van zorg en onderwijs maken de Groningers zich ook zorgen, zeggen de onderzoekers. Bijna twintig procent zegt niet de reguliere en nodige zorg te ontvangen in de huidige coronacrisis. Ook een groot deel van de mantelzorgers zegt hun taak niet te kunnen uitvoeren door corona. Een derde van de ondervraagde ouders zegt dat hun kind of kinderen door de uitbraak van het virus een onderwijsachterstand heeft opgelopen.
Voor de toekomst ziet het er somber uit, denken de vierduizend ondervraagde Groningers. Ze verwachten de komende tijd veel werkloosheid en armoede.