Verdachten A7-drugssmokkel in juni voor de rechter

Naast de drugs werd ook een grote hoeveelheid geld in beslag genomen
Naast de drugs werd ook een grote hoeveelheid geld in beslag genomen © Openbaar Ministerie Noord-Nederland
Negen verdachten van grootschalige drugssmokkel moeten op 12 juni voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het gaat dan om een zogenoemde pro formazitting.
Tijdens die zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er wordt dan besproken hoe ver het onderzoek is en of de verdachten langer vast blijven zitten.

Internationaal drugstransport

Acht van de negen verdachten werden begin maart opgepakt nadat op de A7 tussen Groningen en de Duitse grens een internationaal drugstransport was onderschept.
Daarbij werden 86 pakketten vol speed met een geschatte straatwaarde van zevenhonderdduizend euro in beslag genomen. De drugs waren op weg naar Finland. De organisatie achter het transport was ook bezig om 300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Australië te verschepen.

Verdachten

De verdachten zijn aangehouden in Franeker, Noardburgum, Leeuwarden, Zürich en Finland. Afgelopen vrijdag werd nog een negende verdachte opgepakt, een 46-jarige Leeuwarder.
Enkele verdachten zijn lid van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs, zoals de Hells Angels. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Burgerinfiltrant ingezet

Bij het onderzoek naar de internationale drugshandel is een criminele burgerinfiltrant ingezet. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurt dat zelden. Zo'n infiltrant is zelf actief geweest in het criminele milieu.

Verschillende soorten drugs

Bij de aanhoudingen is beslag gelegd op wapens, contant geld, dure auto's en een woning. Ook zijn er zestien blokken hasj gevonden en ruim 300 hennepplanten, kleine handelshoeveelheden speed en gebruikershoeveelheden cocaïne, ghb en xtc.
Daarnaast zijn er versnijdingsmiddelen gevonden, die worden gebruikt bij de productie en het verhandelen van drugs. Op een van de adressen zijn restanten gevonden van een ondergrondse hennepkwekerij.