'Eigen' versterkingsaanpak in Steendam en Tjuchem van start

Bevingsschade in het Podiumcafé in Steendam (archief)
Bevingsschade in het Podiumcafé in Steendam (archief) © RTV Noord
De versterking van huizen in Steendam en Tjuchem gaat binnenkort van start. Dat melden de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeente Midden-Groningen. In totaal worden er 279 huizen versterkt.
Dat gaat anders dan anders: beide dorpen hebben hun krachten gebundeld en zelf het initiatief genomen om met een versterkingsaanpak te komen. Inwoners konden vrijwillig meedoen met het project: 'Dorp in eigen hand' of kiezen voor het reguliere versterkingsprogramma van de NCG.

Zoektocht

Volgens Steendammer Christiaan Wiepkema, betrokken bij het project, is er zelf gezocht naar professionals om op die manier snel te kunnen versterken. 'Ook hebben we mensen in de afgelopen maanden zoveel mogelijk geïnformeerd door middel van nieuwsbrieven en tot eind januari bijeenkomsten in het dorpshuis. Op die manier merken ze dat ze er niet alleen voor staan', zegt Wiepkema.
Steendam heeft oudere inwoners waarbij sommigen tegen de versterking op zien. 'Door ze goed te informeren en door onze aanpak proberen we dat weg te nemen', zegt hij.

Extra vaart

Wethouder José van Schie (PvdA) is blij dat met het project en de samenwerking: 'Het is mooi om te zien hoe inwoners van Steendam en Tjuchem met ons en met de NCG de handschoen hebben opgepakt', zegt ze.
'Samen met het ingenieursbureau kunnen we nu extra vaart zetten achter de versterking van de huizen in deze twee dorpen.'

Wanneer?

De meeste inspecties zijn nu geweest en binnen een maand worden de eerste versterkingsadviezen besproken met de bewoners. De verwachting is dat de eerste huizen rond september worden versterkt. Begin 2023 moeten alle huizen versterkt zijn.

Lees ook: