Aldel sleept grote order in de wacht

Aldel heeft een order in de wacht gesleept voor de productie van maximaal 180.000 ton aluminium tot aan het eind van 2021.

Voor de aluminiumproducent in Delfzijl is dit een opsteker in economisch woelige tijden. De jaarlijkse productie bedraagt momenteel 80.000 ton. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 300 medewerkers in dienst.


Duw in de rug

De order is verstrekt door Glencore, een mijnbouwbedrijf dat wereldwijd actief is in ruim 35 landen en daar in totaal ruim zestig verschillende grondstoffen wint. Voor Aldel betekent dit een duw in de rug bij het doel om binnen tien jaar uit te groeien tot een 'toonaangevende producent van goedkoop en energiezuinig aluminium', aldus een persbericht.

'Afzet zakte'

'De order komt op een goed moment', zegt financieel directeur Eric Wildschut van Aldel. 'Door de corona-crisis is een groot aantal bedrijven gesloten, wij zagen de afzet van aluminium minder worden en de prijs inzakken'.

Goedkope stroom

Door de overeenkomst is Aldel nu verzekerd van de afzet van maximaal 180.00 ton aluminium tegen een gegarandeerde prijs. Bijkomend voordeel is de lage prijs die grootverbruiker Aldel moet betalen voor de elektriciteit die nodig is om de ovens te stoken.

Volledige capaciteit

Op dit moment heeft Aldel 215 van de in totaal 304 ovens in gebruik. Wildschut: 'We streven er naar om begin volgend jaar op de maximale capaciteit te zitten. Of dat extra werkgelegenheid oplevert? Nee, we kunnen die uitbreiding uitvoeren binnen de huidige formatie'.

Roerige geschiedenis

Aldel, Damco Aluminium Delfzijl Coöperatie zoals het bedrijf tegenwoordig officieel heet, werd in 1966 opgericht. De aluminiumproducent kent een roerige geschiedenis. In 2013 ging het failliet. In 2015 vond een doorstart plaats, gevolgd door een tweede faillissement in 2017. De huidige eigenaar is het Amerikaanse investeringsbedrijf York Capital.

Dit bericht is geüpdatet met een reactie van CFO Eric Wildschut van Aldel-Damco Aluminium Delfzijl Coöperatie U.A


Lees ook:

- Aldel neemt tweede productiehal (weer) in gebruik (januari 2019)

Meer over dit onderwerp:
Ondernemers noordzaken economie
Deel dit artikel:

Recent nieuws