Ruim 600 huishoudens dreigen daltarief elektriciteit kwijt te raken

Een slimme mete
Een slimme mete © ANP
Ruim zeshonderd huishoudens in de regio Eemshaven moeten van netbeheerder Enexis per 1 september een slimme meter laten installeren om 's nachts het daltarief voor elektriciteit te behouden.
Ook zegt de netbeheerder dat er na die datum een einde komt aan de automatische activering van boilers voor warm water. Daarvoor moeten klanten een schakelklokje laten installeren door een installateur.

Nieuw netstation

Volgens Enexis gaat de schakeling van hoog- naar laagtarief via een zogeheten Toonfrequent-signaal (TF). Dat signaal wordt nu verstuurd vanaf het netstation Eemshaven.
In de Eemshaven komt een nieuw extra netstation en daarom verdwijnt de schakeling, waar alleen nog conventionele elektriciteitsmeters mee werken. In heel Nederland verdwijnt het schakelen via TF op 1 juli 2021.

Gratis nieuwe meter

Het gaat volgens de netbeheerder om ongeveer 600 klanten in de Eemshaven, Uithuizen, Uithuizermeeden, Oldenzijl, Roodeschool, Garsthuizen, Oosternieland, Usquert, Zandeweer, Eppenhuizen, Zijldijk, t Zandt, Startenhuizen, Oudeschip, Kantens en Spijk.
Het overzetten van een oude elektriciteitsmeter naar een nieuwe, slimme, meter wordt door Enexis gratis uitgevoerd. De bewuste klanten met een oude meter krijgen een brief in huis van de netbeheerder.