Bodembeweging wil snel steun voor mkb in aardbevingsgebied

De Groninger Bodem Beweging
De Groninger Bodem Beweging © RTV Noord
Kleine bedrijven in het aardbevingsgebied dreigen kopje onder te gaan door de coronacrisis, omdat ze er toch al slecht voor stonden als gevolg van de gaswinning.
Daarom zouden ze nu snel compensatie moeten krijgen van het Rijk, bepleit de Groninger Bodembeweging (GBB).

'Het wordt nu tijd'

De GBB stelt vast dat er door het Rijk weliswaar steunprogramma’s worden ontwikkeld, maar dat die niet stevig genoeg zijn, en zeker niet voor het Groningse mkb: 'In Groningen komt de coronacrisis voor het mkb bovenop een crisis in slow motion als gevolg van de aardbevingsproblematiek. Deze wurgt sluipenderwijs de laatste acht jaar een deel van de mkb-ondernemers. Tot op heden hebben deze ondernemers hiervoor geen enkele bijzondere steun of compensatie gekregen. Het wordt nu eens tijd!', zegt Yvonne Morselt, als oud-ondernemer lid van het mkb-team van de Bodembeweging.

Ondernemersrisico

De afgelopen jaren is er een aantal regelingen voor bewoners gekomen en is de situatie voor hen behoorlijk verbeterd, maar volgens de GBB hebben vooral kleine ondernemers daar niet van kunnen profiteren.
Bijvoorbeeld omdat de regelingen te complex waren of omdat de tegenslagen geacht werden onder het ondernemersrisico te vallen. Daarbovenop kan (indirecte) bevingsschade niet bij de bedrijfsverzekering worden geclaimd.

'Kleine bedrijfjes voelen dit'

Volgens Morselt komt het veel voor dat er daarom niet of te langzaam in het bedrijf wordt geïnvesteerd, waardoor dat geleidelijk achteruit kachelt. Ook is de marktwaarde van de bedrijfspanden behoorlijk gedaald, waardoor er minder ruimte is voor bankleningen.
Het zijn vooral de kleine bedrijfjes die eronder lijden, zegt Morselt: 'Die moeten op basis van wat ze verdienen de boodschappen doen en hun kosten maken. Grote bv's kunnen hun verlies nemen en dat op de jaarrekening wegschrijven, maar de kleine bedrijfjes voelen het onmiddellijk.'
Daar komt dus nu de coronacrisis bovenop. Van Morselt: 'Ik denk dat er veel bedrijfjes zullen omvallen door deze extra klap.' De GBB vindt het daarom noodzakelijk dat bij de oprichting van het Instituut Mijnbouwschade Groningen ook regelingen voor mkb’ers worden opgetuigd.