Actievoerders ketenen benzineslangen bij vier Shell-tankstations vast (update)

Het tankstation aan de Zonnelaan is door de politie afgezet met linten
Het tankstation aan de Zonnelaan is door de politie afgezet met linten © Elwin Baas/RTV Noord
Bij vier tankstations van Shell in de gemeente Groningen zijn de benzineslangen met kettingen aan elkaar vastgemaakt door actievoerders van Code Rood.
Het gaat om de tankstations aan de Zonnelaan, de Ketwich Verschuurlaan, de Euvelgunnerweg in Groningen en de Rijksstraatweg in Haren.

Actie

De actie is het werk van Code Rood, meldt de organisatie zelf op Facebook. Een aantal actiegroepen, waaronder verder ook Extinction Rebellion en de Gastivists, kondigde eerder deze week al aan actie te gaan voeren tegen Shell, dat deze dinsdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering heeft.
Een vijfde pomp van Shell in Groningen - aan de Europaweg - werd ongemoeid gelaten. Volgens Code Rood 'omdat die al eerder het doelwit is geweest'.

Reactie Shell

Shell 'respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt', meldt het olieconcern in een reactie.
'In dit geval is het spijtig dat de stationshouders, medewerkers en klanten van tankstations worden gedupeerd. Bij vernieling doen we vanzelfsprekend altijd aangifte bij de politie. Shell steunt het Akkoord van Parijs. In die zin hebben we hetzelfde doel als deze activisten, we verschillen echter van mening over de weg ernaar toe.'

Kiosk open

De actievoerders richtten zich naar eigen zeggen alleen op de benzinepompen, niet op de kiosken bij het tankstation.
'Onze actie is niet tegen deze ondernemers gericht, maar tegen Shell, die de tankstations en de olie die uit de pompen vloeit in bezit heeft.'

Onderzoek

De politie doet onderzoek bij de Groningse benzinepompen en bekijkt onder meer camerabeelden, zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Code Rood en Shell