OM wil dat Stadjer wordt opgenomen in inrichting voor veelplegers

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 48-jarige Stadjer wordt opgenomen in een inrichting voor veelplegers.

Deze ISD-maatregel (Inrichting voor Stelselmatige Daders) duurt twee jaar. De man stond voor de rechter vanwege een inbraak in een instelling voor ouderenzorg in Groningen.

De Stadjer ontkent de inbraak die op 6 november plaatsvond.

Kluis met geld

Hij is een bekende binnen de instelling. Hij komt vrijwel dagelijks op bezoek bij een vriend die daar woont. Die ochtend in november ontdekte een medewerker dat het raam van een kantoor van de instelling was opengebroken.

De kluis met geld en VVV-kadobonnen was verdwenen. Hij belde daarop de politie.

Bloedspoor

De agenten zagen dat het raam met geweld was opengebroken. De dievenklauw van het raam lag op de vloer van het kantoor. Buiten waren voetdrukken te zien en een bloedspoor. Het bloed was voldoende voor het vaststellen van een dna-profiel. Dat werd door de landelijke dna-databank gehaald en het leverde een match op. Op die manier kwam in de Stadjer in beeld.

'Ergerlijk feit'

De officier van justitie noemde de daad een 'ergerlijk feit'. Omdat het om een stichting gaat die geen winst maakt en die het geld zo hard nodig heeft, zei ze.

De Stadjer heeft een stafblad dat uit 31 pagina's bestaat. Hij heeft meerdere behandelingen ondergaan, maar zonder succes. De man kreeg in 2013 al eens een ISD-maatregel opgelegd. Telkens valt de man door onder meer drugsgebruik terug in crimineel gedrag.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel:

Recent nieuws