Welke musea en attracties gaan in onze provincie weer open (en hoe)?

In het kader van de versoepeling van de coronaregels, mogen musea en attracties in onze provincie hun poorten per 1 juni weer openen.

Doen ze dat ook? En onder welke voorwaarden? Een overzicht.

Stad Groningen

Martinitoren Vanaf 1 juni (onder voorbehoud). Uitsluitend via afspraak. Waarschijnlijk met groep van max. 10 of 12 personen, aan de hand van een tijdschema. Maatregelen zoals omschreven liggen ter goedkeuring bij de gemeente.

Groninger Museum Open vanaf 1 juni. Tickets zijn te koop voor tijdsloten waardoor bezoekersaantallen beperkt worden. Looproutes.

Het Groninger Museum (Foto: FPS/Jos Schuurman)

Noordelijk Scheepvaartmuseum Opent de deuren weer op 2 juni. Bezoekers moeten vooraf wel reserveren via de site van het museum.

Museumhuisje t' Hoeske van opoe Delfzijl Op afspraak open vanaf 1 juli. Maximaal drie personen per afspraak.

Forum Groningen Open op 1 juni. Aparte in- en uitgang, met slechts een paar honderd bezoekers op piektijden. Twee rijen: één voor mensen met kaartje voor bios, museum of expo, één voor spontane bezoekers.

GRID Grafisch Museum Groningen Open op 2 juni. Alleen in de middag en op afspraak. Alles volgens coronaprotocol.

Universiteitsmuseum Dinsdag 23 juni gaat het Universiteitsmuseum weer open met de nieuwe tentoonstelling DIG-IT-ALL: Archeologie van de toekomst. Tickets vooraf reserveren is verplicht.

JumpXL Nog onbekend.

Monkey Town Open op 1 juni om 12.00 uur. Reserveren voor een tijdsblok is verplicht.

Ballorig Groningen Open op 1 juni om 12.00 uur. Ook hier is reserveren voor een tijdsblok verplicht.

Synagoge Groningen Open op 2 juni. Bezoekers moeten vooraf hun entreekaarten reserveren.

Provincie Groningen

Hortus Haren Is alweer open, maar alleen op afspraak.

Zeehondencentrum Pieterburen Open per 1 juli. 'Dat is van onze kant een bewuste keus geweest', zegt een woordvoerder. 'Dat geeft ons de tijd om het technisch helemaal mogelijk te maken.'

Vesting Bourtange Per 1 juni open. 'In de weekenden waren we al voorzichtig open', aldus vestingmanager Hendri Meendering. 'We gaan nu nog even goed bekijken hoe we omgaan met het afstandhouden en het reserveringssysteem.'

Vesting Bourtange, één van de trekpleisters van de provincie (Foto: Vesting Bourtange)

Museumspoorlijn STAR De eerste trein rijdt op 14 juni weer volgens een aangepaste dienstregeling.

Openluchtmuseum Het Hoogeland Open vanaf 1 juni. Voorlopig gaan ze open van dinsdag tot en met zondag (13-17 uur). Alle bezoekers moeten hun komst van tevoren aanmelden. Gezelschappen zijn begrensd tot drie personen uit één huishouding. Grotere groepen en ook schoolklassen mogen voorlopig nog niet. Reserveren kan vanaf 25 mei op doordeweekse dagen.

MOW Bellingwolde Open vanaf 10 juni, op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op overige dagen open in overleg. Een bezoek moet geboekt worden via de website.

Speelstad en Pretpark Kunstkot Open vanaf 1 juni. Elke dag, op afspraak. Anderhalvemeterproof: eenrichtingsverkeer, aparte in- en uitgangen, extra kranen, mega grote tafels.

Reddingboot Gebroeders Luden Lauwersoog De vaartochten worden 1 juni hervat. Vooraf reserveren is wenselijk. Er kunnen maximaal 9 mensen mee op de boot.

Museum Nienoord Open vanaf 2 juni. Er is een aparte in- en uitgang, desinfectiezuilen en er zijn looproutes. Aanmelden moet vooraf via de mail of telefoon. Het museum kan maximaal 30 personen tegelijk ontvangen. Ook de tentoonstelling van Anton Heyboer gaat open.

Doezoo Insektenwereld Leens Open sinds 29 mei. Tickets zijn online te boeken. Op de site staan de maatregelen.

Veenkoloniaal Museum Open op 2 juni. Aangepaste tijden (13-17 uur). Vooraf reserveren, looproutes, zuilen en schermen. Over max. aantal bezoekers wordt nog beslist.

Theefabriek Houwerzijl Per 1 juni weer open. In ieder geval looproutes.. Theeschenkerij waarschijnlijk ook weer open. Museum vanaf 9:45 uur open, terras vanaf 12 uur.

MuzeeAquarium Delfzijl Open op 1 juni. Normaal met Pinksteren gesloten, maar dit jaar gaan ze wel open. Er zijn looproutes en bezoekers moeten zich telefonisch aanmelden voor een datum en tijd. Er kunnen maximaal 100 bezoekers tegelijk binnen zijn.

Fraeylemaborg Slochteren Open per 1 juni. Verschillende maatregelen: hygiënezuilen, eenrichtingsverkeer en online ticketsysteem. Het blotevoetenpad gaat dit jaar in juli open, normaal voor 14 dagen, maar dit jaar gedurende de hele maand juli en augustus. Wel vooraf reserveren en niet meer gratis (om zo de coronadruk én de druk op de natuur te reguleren).

Landgoed Fraeylemaborg (Foto: Bomenstichting)

Visserijmuseum Zoutkamp Open op 12 juni, maar er zijn wel voorwaarden voor wie langs wil komen. Zo moet er gereserveerd worden voor een bepaald tijdvak.

Landgoed Nienoord Familiepark is sinds 30 mei open voor voor alle bezoekers. Wel vooraf reserveren. Het park kan maximaal 750 personen tegelijkertijd ontvangen. Verschillende maatregelen: looproutes, informatieposters en het treintje heeft extra wagonnetjes, met bomen en kolen om zo de bezoekers te spreiden. Het zwembad is al weer open. Echter alleen voor les en baantjes zwemmen,nog niet voor recreatiebezoekers.

Museum Helmantel Per 1 juni open, op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13-17 uur. Ook op pinkstermaandag is het museum open. Nog niet voor groepen. Er zijn evenmin rondleidingen. Er is een aparte uitgang. Het maximale aantal bezoekers per keer is twintig. De kerk gaat ook open, maar ook hier geldt dat voor een beperkt aantal bezoekers.

Landgoed Verhildersum Leens Per 1 juni, 13.00 uur open. Wel zijn alle evenementen afgelast tot 1 september. Bezoekers kunnen binnenkort vooraf online een ticket kopen. Spontaan bezoek is mogelijk, mits het maximum aantal bezoekers nog niet bereikt is. Ter plekke worden dan contactgegevens genoteerd, zodat de GGD onderzoek kan doen als dat nodig blijkt. Er is eenrichtingsverkeer in het museum.

Menkemaborg Uithuizen Open per 1 juni 12.00 uur. Vooraf moet een ticket worden gekocht. Dat kan via de website van de borg.

Museum Appingedam Open op 1 juni. Met aanpassingen en alleen vooraf telefonisch te reserveren. Er is een nieuwe expositie 'Stad Appingedam in beeld', met historische stadsgezichten.

Museum Wierdenland Ezinge Open op 2 juni.

Break-out Grunopark in Harkstede De waterskibaan en het klimpark zijn geopend. Wel moet er gereserveerd worden. Andere activiteiten zijn vanaf 1 juni weer beperkt mogelijk.

Dinopark Landgoed Tenaxx in Wedde Vanaf 1 juni open. Het park is volgens de eigenaar 'geheel coronaproof'. Reserveren is niet nodig. 'Gezien de grootte van het landgoed, 35 hectare, is er meer dan voldoende ruimte om afstand te houden.'

Nationaal Busmuseum Hoogezand Open vanaf 3 juni, eenrichtingsverkeer. Spontaan bezoek is mogelijk mits het maximum aantal bezoekers nog niet bereikt is.

Museum Mohlman in Appingedam Open vanaf 5 juni. Bezoekers moeten zich van te voren aanmelden.

Blotevoetenpad Opende Vanaf 6 juni open. Bezoekers kunnen het pad alleen bewandelen vanaf de ingang aan de Peebos. Staatsbosbeheer vraagt bezoekers alleen de korte route te lopen vanaf de parkeerplaats, om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. De parkeerplaats aan de Kaleweg blijft gesloten, net als het strand.

Museumplein Grootegast (LEGiO museum, Victorymuseum en museumdrukkerij Vanaf 6 juni open, vooralsnog alleen op zaterdagen tussen 10 en 13 uur en tussen 14 en 17 uur. Bezoekers moeten vooraf online reserveren. Er kan niet gespeeld worden.

Museum Klooster Ter Apel Vanaf 3 juni (beperkt) open. Vooraf reserveren verplicht.

Staat jouw museum of attractie er nog niet tussen en je hebt inmiddels aangepaste openingstijden? Mail dan naar redactie@rtvnoord.nl.

Lees ook:
- Nieuw aangekondigde coronamaatregelen: dit verandert er
- Alles over de coronacrisis

Deel dit artikel:

Recent nieuws