Gemeente trekt extra geld uit voor fietsenstallingen Hoofdstation

Het Hoofdstation
Het Hoofdstation © Marten Nauta/RTV Noord
De gemeente Groningen trekt 450.000 euro uit voor extra fietsenstallingen onder het Hoofdstation in Stad. Ook nieuwe plekken voor fietsen rond het Emmaviaduct worden met het geld bekostigd.
Strukton, de aannemer die de ombouw van het Hoofdstation uitvoert, maakt ruimte voor 6.000 fietsen onder het verbouwde station. De gemeente had oorspronkelijk om 5.000 plekken gevraagd.

Fietsrekken

'Strukton biedt echter alleen de extra ruime stalling aan', schrijft de gemeente. De extra benodigde fietsrekken komen voor rekening van het stadhuis.
Bovendien moet de gemeente nieuwe fietsrekken aanschaffen voor 800 plekken rond het Emmaviaduct. Het oorspronkelijke plan was om huidige rekken daar naartoe te verplaatsen, maar die zijn niet geschikt voor een nieuw systeem dat met verlichting laat zien waar nog ruimte voor fietsen is.
Met de verhuizing van de fietsplekken naar het Emmaviaduct verdwijnen de fietsrekken aan het Van Hallpad. Dat is tegenover de perrons waar momenteel de treinen naar Delfzijl en Roodeschool vertrekken.

17.500 fietsen

'In totaal zijn er straks 17.500 plekken voor fietsen rond het hoofdstation', zegt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks). Dat is meer dan de eerder geplande 16.500, maar of het genoeg is weet hij nog niet. 'De tijd zal het moeten leren.'

Stadsbalkon

De 5.500 fietsplekken onder het door sommigen verguisde Stadsbalkon zitten bij de 17.500 fietsplekken in. 'Dat blijft dan ook gewoon', zegt Broeksma.