Niet meer op de bonnefooi naar Schier: reserveren verplicht

De boot naar Schiermonnikoog.
De boot naar Schiermonnikoog. © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Vanwege de coronamaatregelen moeten mensen die naar Schiermonnikoog en Ameland willen straks verplicht reserveren. Zo kan Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) de capaciteit op de veerdiensten controleren.
De reserveringsplicht geldt vanaf 1 juni. Ook is vanaf dan het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Kaarten voor de veerboot kunnen nu nog aan de kassa gekocht worden.

Maximaal 40 procent

Door de coronamaatregelen die de rederij krijgt opgelegd, mag vanaf 1 juni per afvaart maximaal veertig procent van het normale aantal reizigers worden vervoerd op de veerdienst, sneldienst en watertaxi. Tot die tijd wordt er gevaren met een derde van de maximale capaciteit.
Passagiers wachten op de boot in de veerhaven van Schiermonnikoog
Passagiers wachten op de boot in de veerhaven van Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De rederij wil de eilanden goed bereikbaar houden, ook nu de omstandigheden lastig zijn.
De reserveringsplicht geldt voor eilandbewoners, forensen, toeristen, dagjesmensen en andere passagiers.

Teleurstellingen voorkomen

WPD wil voorkomen dat reizigers bij drukte voor onverwachte verrassingen en teleurstellingen komen te staan. Ook kan de rederij op deze manier een veilige overtocht mogelijk maken waardoor het niet te druk is op de boten.
Voorheen konden kaarten gekocht worden waar geen tijd en datum aan vast zat. Die waren alleen seizoensgebonden. Het besluit om het reserveren voor elke passagier in te voeren, is een maatregel die WPD onder normale omstandigheden niet snel zou hebben genomen omdat hiermee een oude traditie teniet wordt gedaan.
Plastic schermen op de boot naar Schier.
Plastic schermen op de boot naar Schier. © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Heen- en terugreis

Reserveren geldt zowel voor de heen- als de terugreis. 'Dit staat haaks op onze filosofie van de afgelopen 100 jaar, waarbij reizen op de bonnefooi van en naar Schiermonnikoog en Ameland altijd het uitgangspunt is geweest. Iedereen is gewend aan de vrijheid om op de veerboot te stappen wanneer hij of zij dat wil. Maar vanwege de coronacrisis en vanwege de veiligheid zijn wij genoodzaakt om dit te doen', zegt directeur Ger van Langen.
Hij beseft dat het een grote impact heeft op de eilanders, vaste reizigers en toeristen.
'Niemand zit te wachten op rijen wachtenden, die vervolgens te horen krijgen dat de veerboot vol is. We merken dat reizigers zich van een plaats aan boord willen verzekeren, simpelweg omdat er minder plek is', zegt van Langen.

Extra boten

Wagenborg hervat ook de normale dienstregeling. Door de huidige coronamaatregelen is de capaciteit per afvaart minder. Mocht het druk worden en er behoefte zijn aan een extra boot dan wordt deze ingezet.
'Dat betekent dat er zo veel en vaak als nodig wordt gevaren, ook bovenop het vaarschema. De bereikbaarheid van de eilanden is voor ons essentieel', aldus van Langen.

Hemelvaartsdag

Tijdens Hemelvaartsdag en het pinksterweekend wordt ook voor even de reguliere dienstregeling hervat. Mensen moeten dan wel gewoon kaarten aan de kassa's kopen.
De komende weken wordt aan het boekingssysteem gewerkt. WPD hoopt deze op 1 juni operationeel te hebben.