Onderwijs blijft online ondanks versoepelingen

Een verlaten Academiegebouw van de RUG
Een verlaten Academiegebouw van de RUG © Jos Schuurman/FPS
Ondanks dat de coronamaatregelen voor het hoger onderwijs vanaf 15 juni worden versoepeld, zullen studenten daar dit studiejaar weinig meer van merken.
Zo blijven studies aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) grotendeels alleen online. Dat geldt ook voor tentamens. Wel onderzoeken onderwijsinstellingen wat er na 15 juni voorzichtig weer kan. Vanaf dat moment mogen het hoger- en middelbaar onderwijs weer langzaam beginnen met praktijklessen en toetsen, werd dinsdag bekend.
De RUG kijkt of er weer kleinschalig onderwijs kan worden gegeven. Het gaat vooral om vakken waarbij internet geen goed alternatief biedt, zoals tandheelkunde of andere practica voor met name afstudeerders.
Ook zijn studenten mogelijk weer welkom op de universiteit voor hulp bij hun scriptie. Laboratoria zijn sinds vorige week alweer open. Er mag telkens één medewerker het lab in.

Ruimte reserveren

De Hanzehogeschool, het Noorderpoort en Alfa-college zijn nog bezig zijn met de inrichting van het onderwijs na 15 juni. Wel zijn er op dit moment al versoepelingen van kracht. Zo mogen studenten van de Hanze die bezig zijn met afstuderen, gebruikmaken van de mediatheek. Ook mogen studenten tentamens maken in een te reserveren ruimte met goed internet.
De onderwijsinstellingen hebben al besloten ook volgend schooljaar deels online les te geven. De RUG zegt te streven naar 'de beste hybride oplossing'.