Stadsbestuur wil Lagelandplannen niet uitstellen

Polder Lageland
Polder Lageland © Google Streetview
Ondanks de vraag van de gemeenteraad en dertig omwonenden van het toekomstig zonnepark en hyperloop testcentrum, wil de gemeente Groningen de plannen voor de polder Lageland niet op de lange baan schuiven.
Inspreekmomenten die gepland zijn, gaan gewoon door via digitale wegen vanwege de coronaacrisis. ‘Zodra het kan gaan we weer fysieke bijeenkomsten realiseren’, verzekert wethouder Roeland van der Schaaf de omwonenden.
Die omwonenden zijn op zijn zachtst gezegd niet blij. Ze zitten niet te wachten op 250 hectare zonnepanelen ‘in hun achtertuin’ en zijn bang dat die hoeveelheid, plus de komst van het hyperloop testcentrum hun woongenot aantast. Ook willen ze niet dat de panelen en het centrum ten koste gaat van de natuur.

Dunbevolkt gebied

Van der Schaaf bestrijdt dit. ‘Het is met afstand het dunbevolktste gebied van de gemeente Groningen. Er is veel ruimte voor een zonnepark, hyperloop en groen. De natuurwaarde en biodiversiteit zijn nog steeds gegarandeerd.’
De polderbewoners zijn niet tegen het zonnepark en testcentrum, maar vinden het veel. Ze hebben in een kerngroep alternatieve plannen ontwikkeld die ze willen bespreken, maar niet via een digitale manier. Dan kan, zo vinden de omwonenden, niet iedereen erbij betrokken worden.

Niet blij met digitale bijeenkomsten

De oppositie in de gemeenteraad is het eens met de bewoners. Jimmy Dijk (SP) is bang dat de gemeente draagvlak verliest bij de omwonenden. ‘Mensen moeten zich niet gaan afkeren van de energietransitie’, zegt hij tegen het college van burgemeester en wethouders. Ook de digitale bijeenkomsten kunnen niet op zijn goedkeuring rekenen. ‘Dat werkt niet, bewoners willen geen digitale inspraak omdat ze niet allemaal digitaal vaardig zijn.’
De gemeentelijke plannen voor de Lagelandpolder zijn niet nieuw. De gemeente kreeg het gebied in 2012 in het vizier als energielandschap.