Burgemeester Stad peinst niet over wapenstok voor boa’s

Twee boa's in het Noorderplantsoen in Groningen
Twee boa's in het Noorderplantsoen in Groningen © Venema Media
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen ziet het niet zitten om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) uit te rusten met een wapenstok en pepperspray. In andere steden wordt actie gevoerd om die uitrusting wel te krijgen.
‘Nee hoor, daar gaan we niet aan beginnen’, is het duidelijke antwoord van Schuiling. ‘De boa’s zijn de gastheren en gastvrouwen van onze stad en daar past deze uitrusting niet bij.’

Landelijke acties

De burgemeester krijgt het verzoek vooral vanuit het landelijke. De vakbond eist al langer dat boa's worden uitgerust met pepperspray en een wapenstok. De boa's gaan nu in sommige steden op 26 mei en 1 juni het werk neerleggen of geen bonnen meer uitschrijven, zoals nu in Rotterdam het geval is.
Maar de burgemeester van Groningen vindt dat de boa’s hun werk goed doen met de uitrusting die ze nu hebben. Zo gaven veel mensen gehoor aan de oproep op Hemelvaartsdag om te vertrekken uit het te drukke Noorderplantsoen, zei Schuiling. Hij gaf de boa’s daarnaast een pluim voor het gebruiken van de juiste toon.

Lijn met de politie

Maar een wapenstok en pepperspray is van een andere orde. Het is een uitrusting die volgens Schuiling toebehoort aan de politie en niet aan buitengewoon opsporingsambtenaren.
‘Op het moment dat er in een situatie wel spanning op komt, dan is er een rechtstreekse lijn met de politie', zegt Schuiling. 'Zo is het standpunt en dat verandert niet.’