Shell en Exxon willen meer geld voor stoppen met gaswinning

Minister Wiebes kijkt bij een ontmantelde winningslocatie in Ten Post
Minister Wiebes kijkt bij een ontmantelde winningslocatie in Ten Post © ANP
Het Rijk en oliebedrijven Shell en ExxonMobil worden het niet eens over de vergoeding voor het versneld stoppen met de gaswinning in Groningen. De oliebedrijven willen daarvoor gecompenseerd worden, maar de Staat is niet bereid om extra te betalen.
Omdat de partijen niet dichter tot elkaar komen, wordt het meningsverschil voorgelegd aan een onafhankelijk arbitragepanel. Dat schrijft minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

'Marktconform vergoed'

De oliebedrijven hadden met Wiebes een afspraak gemaakt op basis van het voornemen om in 2030 te stoppen met de gaswinning, maar dat is vervroegd naar 2022.
'De versnelde afbouw leidt tot een lagere winning dan volgens het in het Akkoord op Hoofdlijnen voorziene basispad', schrijft de minister. 'Shell en ExxonMobil zijn van mening dat de afwijking van het basispad marktconform vergoed zou moeten worden. De Staat is van mening dat er geen vergoeding voor dit onderdeel verschuldigd is.'

Negentig miljoen

Een onafhankelijke arbitragepanel buigt zich nu over de kwestie. Bij het panel wordt ook een geschil neergelegd over het gebruik van de gasopslag bij Norg. Ook daarvoor willen de twee eigenaren van de NAM gecompenseerd worden in de kosten.
Shell en ExxonMobil kregen vorig jaar al een voorschot van negentig miljoen euro. Daarop kreeg het Rijk kritiek van de Algemene Rekenkamer omdat niet te controleren is waar dat geld precies voor is betaald.
Wiebes geeft aan de Tweede Kamer te willen toelichten over deze nieuwste ontwikkelingen, mits dat vertrouwelijk kan. ‘Ik hecht aan vertrouwelijkheid gelet op de procespositie van de Staat in arbitrage', aldus de minister.

Neerleggen bij de uitspraak

Shell zegt in een reactie tegen de NOS achter het besluit te staan om de gaswinning in Groningen versneld af te bouwen, ook al leidt dat wel tot extra kosten en gederfde inkomsten. 'Het Groningen dossier is complex, met langlopende contracten met het buitenland, leveringszekerheid en veel betrokken partijen, ook financieel.'
Juist daarom is ook besloten om de compensatie voor gederfde inkomsten en kosten via arbitrage voor te leggen aan onafhankelijke deskundigen. 'We zullen ons uiteraard neerleggen bij de uitspraak van de arbiter', aldus Shell.

Debat

Woensdag staat voor het eerst sinds de coronacrisis weer een fysiek debat over de gaswinning gepland. Dat begint om 13.00 uur en is hier te volgen.