Instellingen

Engels: 'Fusie Eemsdelta kan pas doorgaan na verkiezingen'

Hans Engels aan tafel in de uitzending van Pauw en Jinek
Hans Engels aan tafel in de uitzending van Pauw en Jinek © BNN/VARA - KRO/NCRV

De nieuwe gemeente Eemsdelta kan niet van start gaan, als er voor het einde van het jaar nog geen verkiezingen zijn gehouden. Dat zegt burgemeester Hans Engels van Loppersum.

Uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen is niet ondenkbaar. Vanwege het coronavirus onderzoekt minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken of de verkiezingen, die gepland staan voor 18 november, op een veilige manier door kunnen gaan.

Ordentelijke democratische grondslag

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen. Eemsdelta kan niet van start zonder gemeenteraad: 'Voor het begin van een nieuwe gemeente heb je een ordentelijke democratische grondslag nodig. Je kunt niet doorgaan met de drie huidige raden en colleges, dat is ondenkbaar', zegt Engels, voorheen Eerste Kamerlid en bijzonder hoogleraar Gemeenterecht.

Het ministerie gaat de komende weken samen met de drie gemeenten onderzoeken welke maatregelen er genomen kunnen worden in de stemlokalen. Zo wordt gekeken of er voldoende afstand bewaard kan worden en wat de gevolgen zijn rondom de hygiëne.

We willen niet dat mensen thuis blijven, omdat zij niet durven te stemmen. Iedereen moet zich veilig voelen
Burgemeester Hans Engels

'We willen niet dat mensen thuis blijven, omdat zij niet durven te stemmen', zegt Engels. 'Iedereen moet zich veilig voelen. Anders krijg je een heel laag opkomstpercentage en dat wil je niet bij de start van een nieuwe gemeente.' Minister Ollongren onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om te stemmen per brief.

Het provinciebestuur kan de verkiezingen van 18 november nog met zes weken uitstellen. Dat is ook de beperkte tijd die tussen de verkiezingsdatum en de fusiedatum zit. Als het later wordt, moet de fusie enkele maanden opgeschoven worden.

Uitstel is zorgelijk

Uitstel van de herindeling is volgens Engels zorgelijk: 'De gemeenten werken al jaren toe naar deze fusie. Als het wordt uitgesteld, zou je de eerste maanden beleidsarm moeten doorgaan. Dat kan niet met zulke grote opgaves die we hebben, zoals de versterking, het sociaal domein en de financiële tekorten.'

Voor 1 september moet duidelijk zijn wat er met de verkiezingen in Appingedam, Delfzijl en Loppersum gaat gebeuren.